Štipendiá pomohli v štúdiu desiatkam rómskych stredoškolákov

28.06.2012 Prešov

Prešov 28. júna (TASR) – Stredoškolské štipendiá pomohli v predchádzajúcich desiatich mesiacoch vďaka projektu Nadácie otvorenej spoločnosti (NOS) zlepšiť študijné výsledky 177 rómskych žiakov.

Nadácia realizuje projekt v spolupráci s Rómskym vzdelávacím fondom a s podporou Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Projekt rómskych stredoškolských štipendií podporuje študentov na 49 stredných školách z celého Slovenska. Koordinátorka projektu Erika Godlová dnes informovala, že pilotný projekt priniesol pozitívne výsledky a momentálne sa uchádzajú o ďalšie zdroje.

"Celková prerozdelená suma v rámci štipendií bola takmer 57.000 eur. Spolu bolo žiadostí 409, nám sa podarilo podporiť 177. Jedným z kritérií bolo aj sociálne kritérium, na 90 percent naši žiadatelia spadali do kategórie hmotnej núdze," povedala pre TASR Godlová a dodala, že podpora sa týkala žiakov v maturitných odboroch.

Zo spomínaného počtu študentov bolo 21 v maturitných ročníkoch a podľa Godlovej sa všetkým podarilo úspešne zmaturovať. Dodala, že doposiaľ evidujú desiatich, ktorí si podali prihlášky na vysokú školu.

Koordinátorka zdôraznila, že pri porovnaní študijných výsledkov štipendiami podporených žiakov zaznamenali zlepšenie prospechu v priemere o sedem desatín. Okrem toho sa podarilo odstrániť fenomén zanechania štúdia po ukončení povinnej školskej dochádzky.

Jednou z poberateliek štipendia bola aj Nikola Bélyová, ktorá študovala na Obchodnej akadémii v Prešove.

"Veľmi mi pomohlo doučovanie, ktoré sa robilo ako súčasť tohto projektu, zlepšila som si priemer a odrazilo sa to aj na maturitnom vysvedčení. Už som si našla brigádu ako administratívna pracovníčka, o vysokej škole v tejto chvíli neuvažujem, možno o rok o dva," tvrdí 19-ročná Prešovčanka.

Finančná podpora v rámci tohto pilotného projektu pomohla dosiahnuť výborné výsledky aj študentke 3. ročníka Pedagogickej a sociálnej akadémie v Prešove Veronike Ďuďovej. Jej učiteľ Peter Klimkovský dnes konštatoval, že tento rok ju pedagógovia zaradili medzi najúspešnejších študentov školy. Keďže do Prešova dochádza až z Vranovského okresu, štipendium využila hlavne na cestovné a školské pomôcky.

"V prvom rade chcem úspešne zmaturovať a dostať sa na vysokú školu. Zatiaľ rozmýšľam o učiteľskom smere alebo o herectve, keďže sa mu vo voľnom čase venujem," povedala Veronika.

Godlová pripomenula, že na stredných školách v rámci celého Slovenska pôsobilo 36 mentorov, ktorí podporovali 142 študentov. Okrem toho sa konkrétnemu doučovaniu venovalo spolu 54 tútorov, ktorí v priebehu druhého polroka školského roka 2011/2012 odučili 1016 doučovacích hodín.
 

Vyberte región